България зае шесто място в класация за страните с най-добре развит приключенски туризъм...

България зае престижното шесто място в американска класация за страните с най-добре развит приключенски туризъм.

 

Така нареченият приключенски туризъм е една форма на общуване с природата. Не е много по-различно от обикновения туризъм. Тя се провежда в диви условия и обикновено в това приключение са включени много елементи на катерене, пещери, каньонинг, рафтинг – подходящи за хора без специална подготовка, т.е. всеки може да участва в едно подобно занимание без да е специалист.

 

Ски походът започва веднага, след като върху ските се залепи специален колан. Той не позволява да се пързаляте при ходене и прави възможно изкачването дори по най-стръмното било. Освен това, коланът прави скиорите независими от лифтовете. 

 

Единственото необходимо за прехода е сила и желание. Продължителността на разходката със ски в планината избира всеки според възможностите си. Преценява още и откъде да се спусне. Не е задължително участниците в приключението да са добри скиори, тъй като могат да се спрат на по-полегати склонове. Въпреки това преходът крие опасности.  

 

При лошо време трябва да се избере по-ниската част от планината, а при хубаво - по-високата. Маршрутът също се подбира според времето.

 

Интерес към приключенския туризъм у нас проявяват предимно чужденците. Българите все още са пасивни, въпреки че един ски преход, например, излиза в пъти по-евтино от почивка в зимен курорт.