Съоръженията улавят идващото бедствие часове преди то да стане...

Уникална система пази Търговище от наводнения. Съоръженията улавят идващото бедствие часове преди то да стане заплаха за близките населени места. Технологията е френска и върши работа както при обилни валежи, така и при усилено снеготопене, което в момента заплашва да вдигне критично нивата на реки и язовири.

 

Тази река, която кротко тече в коритото си преди седем години разруши над 150 къщи. 700 души бяха евакуирани от домовете си. Именно за да не се повторя трагедията е изградена система за ранно предупреждение за подобна опасност. Тя работи без човешка намеса. Два радара засичат валежите в региона, други два мерят нивото на реките. По всяко време на денонощието на компютър се вижда има ли риск за някой от населените места.

 

В момента  валежи няма, а реките са повишили нивата си само с два сантиметра, затова и екрана е оцветен в зелено. Всяка година за районите с най-голям риск от наводнения се проиграва спешна евакуация.

 

Въпреки че съоръженията са на територията на Търговище, реално те пазят и съседните общини, където продължава течението на реките. Там ще знаят за идващото бедствие още по-рано. Според специалистите същата техника може да се използва и в други региони на страната.