Според Иван Греченлиев екстремна е не зимата, а поддръжката на съоръженията...

Голямата предстояща опасност, е огромната вълна, която ще дойде по река Дунав. Снегът, който е навалял в цяла Централна Европа, ще формира голям воден оток и ако се случи интензивното топене на ледовете, нивото на река Дунав ще се покачи доста. Това каза в \"Здравей, България\" Иван Греченлиев – експерт по малки язовири и хидромелиоративни съоръжения от Българската асоциация по мелиорация.

 

Д-р Снежана Балабанова – хидролог от Института по хидрология и метеорология в БАН, коментира, че надеждата й е хората, от които зависи все пак поддръжката на язовирите и съоръженията да се вслушват повече в прогнозата за времето.

 

Хората, които отговарят за язовирите, може би можеха да вземат мерки, защото се знаеше поне 5 дни преди това, че ще има покачване на нивата на реките, подчерта тя. Язовирите трябва да започнат да се изпускат регулирано, за да не се случат нови наводнения след топенето на снега. Най-рисково е в планините, в по-високите части, коментира Балабанова.

 

Според Иван Греченлиев това, което се случва, не е някаква екстремна зима. Екстремно в случая е състоянието на съоръженията ни, а не зимата. И това не е станало за година. По думите му в ужасно състояние са и речните корита.