Краставиците тази седмица поскъпват със 7 процента...

 

Цените на основните хранителни стоки на едро се повишиха рязко в последната седмица. Проучването е на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

Краставиците тази седмица поскъпват със 7 процента, като цените стигат до 3 лева за килограм. Оранжерийните домати се търгуват по 2 и 20 лева за килограм - със 6 на сто по-скъпо от предходната седмица. Повишава се и цената на зелето с близо 14 процента. Кравето сирене поскъпва с близо 2 процента, а каймата се продава - с 0,6 на сто по-скъпо от миналата седмица. С няколко стотинки са поевтинели портокалите, лимоните, ябълките, олиото и захарта.

 

Експертното мнение за цените на зеленчуците потърсихме от хората на пазара.

 

Ако сте си приготвили горе-долу 5 лева за приготвянето на една шопска салата да кажем, тя ще ви стигне за купуването само на един килограм краставици.

 

„Всяка година февруари месец средата и края цените се вдигат по простата причина, че нашите парници, които произвеждат тази стока не изкарват нищо. Просто е много студено. И не им излизат сметките за отопление\", коментира Едуард Стойчев.

 

Друг виновник за поскъпването е времето.

 

И още. Според публикации в пресата цените на пилешкото и свинското се очаква да поскъпнат поне с 10-15% от следващата седмица. Причините според производителите - скокът на фуража и скъпите горива.