Спасителният пакет е необходим, за да бъде спасена южната ни съседка от фалит.

След повече от 12 часа преговори, министрите на финансите на страните от Еврозоната постигнаха споразумение да предоставят на Гърция втори заем на стойност 130 милиарда евро. Спасителният пакет е необходим, за да бъде спасена южната ни съседка от фалит. Веднага след новината еврото се покачи с 0.7 процента.

Дипломати от Европейския съюз заяви, че подробностите на споразумението още се доуточняват. В замяна на спасителния заем Гърция трябва да намали дълга до 121 процента от БВП до 2020 година. Това е почти максимумът, за който Международният валутен фонд и страните от еврозоната настояваха. Споразумението също така би трябвало да даде зелена светлина за облекчаване на дълга от частните инвеститори, които се очаква да понесат значителни загуби по притежаваните от тях гръцки облигации.

Преди седмица гръцкият парламент прие кризисен план за икономии в размер на 3.2 милиарда евро, който предвижда орязване на заплати и пенсии. Одобрението на плана бе предварително условие, за да може Еврогрупата да даде зелена светлина за предоставяне на новия заем и отписването на част от дълга на страната.