Мораториумът за шистовия газ обаче спира изследването на тези зони...

България разполага с много сериозни залежи на природен газ. Това потвърди пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. По думите му проучванията трябва да приключат в рамките на година и половина.

Според експерти потенциал за големи залежи от газ има в непроучените води на черноморския басейн. По предварителни оценки сондажите там ще струват стотици милиони долари. За сметка на това, ползите за крайния потребител могат да бъдат огромни.

„Това наистина е една зона с големи перспективи. България ще може да доставя самостоятелно нефт и, най-вече, газ. Ще може да получава концесионни такси. Ще има повече приходи в бюджета. Ще се стабилизират и дори ще намалеят цените на газа", каза Валентин Кънев от Балканска и Черноморска петролна асоциация.

За да се случи това Народното събрание трябва да промени текстовете, които забраняват изследването и добива на шистов газ у нас. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев. Само така ще стане възможен добива на газ по конвенционалния начин. Някои от текстовете затрудняват както това, така и допълнителното зареждане на газ в хранилището в Чирен.

„Не знам кога ще е безопасно да изследваме. Затова има временна парламентарна комисия. Нейната непосредствена работа е да изчисти текстовете по мораториума, така че да се позволи добиването на конвенционален газ. С някои от текстовете ние забраняваме, както проучването и добива на конвенционален газ, така и нагнетяването на количества в Чирен. Така че комисията трябва възможно най-бързо да изслуша експертите, които да кажат какви са проблемите и съответно да ги коригира в тази си част", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.