Утре се предвижда да се съобщят новините около появилия се потенциален купувач на ОЦК...

На среща със синдикатите, днес изпълнителният директор на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали - Славея Стоянова, информира, че до седмица ще бъде формиран новият мениджърски екип.

Банките-кредитори да изберат специалисти, които да приложат оздравителен план и заводът да бъде пуснат отново в експлоатация - това беше вариантът, който премиерът Бойко Борисов лансира неотдавна в Кърджали. БНП Париба и ПИБ са поискали финансови разчети за новия пуск на производството, които се изготвят в момента, съобщиха синдикалните лидери. Те, от своя страна, са подчертали по време на срещата си със Стоянова, че остават в стачна готовност до пълното изплащане на заплатите им, заради които те протестираха от 1 март допреди седмица.

"Няма яснота дали и кога ще получим всички пари, които ни дължи собственикът Валентин Захариев, затова всеки момент можем отново да излезем на улицата", заявиха Белю Стайков от КНСБ и Анни Георгиев от КТ "Подкрепа" в предприятието.

 

Според тях новината за новия мениджмънт е обнадеждаваща, но работниците са категорични, че дори и да се намерят средствата за пуска на завода, те няма да влязат в цеховете, докато не получат заплатите си.

От Районния съд в Кърджали съобщиха, че до 11 април т.г. работниците от ОЦК са внесли 390 иска заради дълго забавените им възнаграждения. Всички са получили заповеди за принудително изпълнение на паричните задължения. Юристите на ОЦК обаче са внесли възражения срещу всички заповеди, които автоматично спират изпълнението им.

Утре регионалният председател на КНСБ Иванка Караколева ще даде пресконференция, на която смята да огласи новините около появилия се потенциален купувач на ОЦК – полски консорциум "Силезия", специализиран в търговията с цинк. Освен това по-късно през деня в офисите на КНСБ ще се състои среща с представители на консорциума.