Към недоволството на работещите вече се присъединиха над 6000 човека от Кърджали.

Втори ден продължава гладната стачка на металурзите от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали. Към технолога Стефан Атанасов днес се присъедини още един негов колега. Двамата не са минали лекарски прегледи и отказват да гладуват в завода, каквито са правилата при този вид протест.

Междувременно, в започналата в края на миналата седмица подписка вече са се включили над 6000 души. Те настояват за изплащане на забавените с 3 месеца заплати и възстановяването на завода.

Стефан Атанасов вече два дни е само на чай. Колегата му Марин Николов се присъедини към гладната стачка днес. И двамата знаят, че не могат да постигнат много с протеста си, но се надяват, че той няма да е напразен.

Неофициално пак си бяхме в гладна стачка, сега вече сме официално", коментира Марин Стефанов. Стефан Атанасов пък е фалирал, именно затова решил да премине към крайни ефективни действия, за да му обърне някой внимание.

Макар основното искане на стачкуващите е да получат заработените си пари, двамата се надяват, че ОЦК отново ще заработи.

„Израснал съм тук, искам да си живея в града, икономиката да върви, заводът да работи, да има работа за хората – едни прости, малки неща, които радват хората", обясни Марин Стефанов.

Подобни са доводите и на Стефан Атанасов: „Все още не съм избягал в чужбина, милея за родината си, милея за града, защото тук са ми минали повечето години и нямам намерение да го напускам. Просто искам да остана да живея в града, но просто те ще ме принудят да го напусна."

Въпреки че не виждат надежда, протестиращите намират сили и да се шегуват със задълженията на собственика на завода Валентин Захариев.

Към недоволството на работещите вече се присъединиха над 6000 човека от Кърджали.

Част от исканията са и законови промени, които да гарантират, че записаните в конституцията права на труд и достойно заплащане няма да останат само на хартия.

Ако до петък няма вариант за изход от ситуацията, работниците, които поддържат пещите на ОЦК, се канят да напуснат. Това, според металурзите, би довело до реална невъзможност за възстановяване на производството.

Репортер: Димитър Иванов