Забраната за пушене ще важи и за дворовете на детски градини и училища...

 

Парламентът прие окончателно забраната за пушене. Какво означава това - от 1 юни няма да можем да палим цигара във всички заведения, ресторанти, офиси и работни места. 

 

Нещо повече - забраната за пушене ще важи и за дворовете на детски градини и училища, както и прилежащите площи около тях, в общежитията, по стадиони, летни кина, концерти, както и на спортни мероприятия. 

 

Дебатът в пленарната зала нажежи страстите и пушачи се изправиха срещу непушачи. 

 

Дебатите „за" и „против" тютюнопушенето отнеха часове на депутатите. Противниците на рестриктивните мерки обясниха, че това ще доведе до загуба на 18 хиляди работни места и загуби от 200 млн. лв. за бюджета. Защитниците на забраната обясниха, че здравето е най-важната инвестиция на нацията.  

 

„Забраната за пушене на публични места е въведена от Адолф Хитлер. Има хора, на които това е единственото удоволствие", каза Волен Сидеров, лидер на „Атака". 

 

„Горбачов опита ли се да направи сух режим в Съветския съюз – резултатът: Съветския съюз се разпадна", подчерта Любен Корнезов от „Коалиция за България".

 

„Да не би да ми казвате, че пушачите изведнъж ще престанат да ходят по заведения? Заведенията са социални места, там се осъществяват контакти, никой не ходи там, за да се напуши", твърди Петър Петров от ГЕРБ.   

 

„Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана знаете ли, че има 120 единици", попита Любен Корнезов.

 

„Какво ще правим, уважаеми колеги пушачи, когато дойде зимата? Ще трябва за кратко време да пушим много цигари. Ще правим тютюневи удари", коментира независимият депутат Дарин Матов.

 

„Колко пъти, г-н Матов, вие сте седнали в помещение с мен за непушачи и колко пъти аз съм идвал при вас в стаята за пушачи в парламента", попита независимият депутат Георги Терзийски.

 

„Няма да постигнем нищо с тези забрани. Създателят, който е горе, нали забранил на Адам и Ева да се докосват до райската ябълка? И въпреки забраната – най-напред Ева, после и Адам и се шмугнаха в храстите", допълни Корнезов. 

 

Аргументът, с който от ГЕРБ забраниха пушенето на стадионите.

 

„На такава места зрителите много честа са един до друг и не могат да сменят местата си, за да избегнат дима", обясни Стефани Михайлова от управляващата партия.

 

Глобата за пушачи, които не се съобразяват със забраната е от 300 до 500 лева. При второ нарушение скача от 500 до 1000 лева. Санкцията за собствениците на заведенията, които не забранят  тютюневия дим ще бъде  между 3000 и 5000 лева. При повторно нарушение ще е до 10 000 лева.

 

Част от депутатите се поинтересуваха как ще се спазва забраната за пушене на стадионите, при положение, че ХЕИ разполага с общо 624 здравни инспектори. 

 

„На откритите обществени места като стадиони, където важи забраната, за обществения ред ще следят и органите на МВР. Така че предполагам, че с тяхно съдействие ще се спазва забраната", коментира здравният министър Десислава Атанасова.

 

В Европейския съюз такава пълна забрана за пушене както на закрити, така и на открити места, има в Чехия и Литва.

 

Идеята на управляващите да се забрани пушенето на открити места вече предизвика много бурни реакции в обществото

 

Репортер: Ина Гълъбова