"Пасажът на Венера" ще може да се види и в България, рано сутринта на 6 юни...

 

Ще бъдем свидетели на уникално астрономическо явление - преминаването на планетата Венера пред диска на Слънцето. При добри метеорологични условия на 6 юни рано сутринта пасажът ще може да се наблюдава и от територията на България.

 

По време на явлението „пасаж на Венера" в продължение на около два часа ще се вижда как втората планета в слънчевата система бавно преминава пред диска на Слънцето. Според астрономите Венера ще изглежда като малка черна точка по слънчевия диск и ние ще можем да проследим този процес с просто око. Феноменът е познат още от 17 век.

 

Пасажите на Венера се наблюдават само веднъж на всеки сто и няколко години и се случват по двойки. Имаше един през 2004 г., тази година отново и може да очакваме повторение чак през 2117 г. Това коментираха специалистите.

 

У нас „пасажът на Венера" ще може да се види след изгрев слънце на 6 юни - в 5:29 часа във Варна и 5:49 часа в София.

 

Астрономите предупреждават, че при наблюдение съществува реална опасност от увреждане на зрението. Затова задължително трябва да  използваме предпазни филтри за очите, като например очила за наблюдение на слънчеви затъмнения.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.