Според бившия социален министър пенсионната реформа в Европейския съюз ще уеднакви системата за всички страни.

 

Това, което беше направено във всичките 27 страни по отношение на пенсионната реформа, не е достатъчно, смята бившият социален министър Иван Нейков. Според него предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да бъде увеличена възрастта за пенсиониране спрямо продължителността на живота е много симптоматично и тези промени трябва да се случат постепенно в страните-членки.

 

Това, което предлага Ван Ромпой не е да бъде уеднаквена пенсионната възраст.  Неговата идея е, ако се види, че нараства продължителността на живота по някаква формула ще нарасне и пенсионната реформа, разясни бившият социален министър. „За първи председателството на Европейския съюз се произнася по параметри на пенсионната реформа", констатира той.

 

За сравнение французите живеят с шест-седем години по-дълго спрямо нас. В момента възрастта за пенсиониране там е 62 години, ако предложението на Ван Ромпой се приеме, те също ще трябва да увеличават постепенно пенсионната възраст. Затова ще се наложи и много по-рано България да направи тези промени.

 

„На пенсията не бива да се гледа като на някаква награда. При изчисляване на пенсиите има значение всичко. Имат значение заплатата, размерът на осигуровките, стажът и т.н.", заяви Нейков. Осигурителната ни система беше създадена спрямо българските дадености, но тя ерозира, защото беше създадена така, че постепенно да нарастват пенсиите на хората.  Това смята бившият социален министър и допълни, че на практика три години пенсиите са били замразени, което няма как да не повлияе и занапред.

 

Италия беше осъдена преди години от Европейския съд заради разликата във възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, което наложи на Апенините да променят законодателството си. „Ножът започна да опира до кокала", заяви Нейков и за да не се случи това и в България, страната ни ще трябва да се адаптира.  През 2010г. Консултативният съвет по пенсионната реформа предложи такива промени, но те не бяха приети.

 

В четвъртък започват дискусиите в Европейския съвет по предложената реформа във възрастта за пенсиониране в рамките на целия Съюз.

 

Целия разговор вижте във видеото.