Над 20 хил. румънски коли са регистрирани у нас, където данъците са по-ниски...


Фактът, че румънци предпочитат да регистрират колите си в България, създаде условия за развиване на сериозен бизнес, особено в гранични общини като Русе.

Именно там всеки ден едни и същи хора вкарват за регистрация коли на румънци. А на българите им остава само да чакат с дни, за да успеят да си свършат работата в КАТ.

Според Асоциация за застрахователна сигурност, броят на колите, които румънците регистрират у нас, расте и вече е над 20 000 хиляди.

Кадрите във видеото са ни предоставени от наш зрител. Той чакал с дни на опашка, защото всички гишета са били заети от т. нар. регистратори на румънски автомобили.

В схемата участват застрахователи, собственици на автокъщи и автоморги, търговци на коли и сервизи, разказват от полицията. В същото време, на практика колите се използват в Румъния, след регистрация, твърдят от „Пътна полиция" в Русе.

Прехвърлянето се оформя от нотариуси, при което веднага се издава и пълномощно. Запознати твърдят, че от всяка сделка подставеното лице получава между 200 и 300 евро. Срещнахме се с един от регистраторите, който разказа защо клиентите му предпочитат да не регистрират колите си в Румъния: данъците са по-високи и екотаксата е висока.

И още - при катастрофа в Румъния, обезщетенията се търсят от българските застрахователи и нашия Гаранционен фонд. 

Репортер: Олга Василева