Според лидера на демократите в Сената това е скандално..


Олимпийският отбор на Съединените щати стана повод за недоволство сред американския политически елит.

Причината е необичайна. Оказа се, че официалните облекла на отбора са изработени в Китай. Това предизвика недоволството на няколко сенатори и конгресмени.

 

Облеклата, с които олимпийският отбор ще дефилира на официалното откриване на Игрите, са дизайн на американеца Ралф Лорън, но са произведени в Китай. Според лидера на демократите в Сената това е скандално:

"Безкрайно съм разочарован. Олимпийският комитет трябва да се засрами. Да съберат облеклата на куп и да ги запалят. Ако трябва да отидат в Лондон по потници, но да са произведени в Съединените щати."

В момента изнасянето на производството на американските компании зад граница е много актуален въпрос в Съединените щати.

Кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни е критикуван, че използва тази практика в компаниите си и лишава американци от работни места. В конкретния случай обаче от Олимпийския комитет имаха готов отговор. В обръщение организацията припомни, че за разлика от олимпийските комитети в други страни, този в Съединените щати се финансира с частни средства и се гордее със своите спонсори.