Става дума за ползване на душ и тоалетна на плаж в комплекс "Русалка". Започва проверка...

Задължителна такса от 3 лева за душ и тоалетна плаща всеки, които иска да посети плажа в комплекс „Русалка" край Каварна. За това алармираха зрители на Нова ТВ. Плажът, обаче, е държавна собственост.

По маршрута за свободен достъп на пешеходци и колоездачи до плажа в „Русалка" не ни пуснаха с камерата, за да не снимаме частния имот. Заведоха ни с кола.

В колата ни обясняват как са определили маршрута. Ако бяхме изминали маршрута като обикновени плажуващи, трябваше да платим 3 лева, срещу които на ръката ни да поставят гривна.

„Това не е вход, това е регистрационна гривна и трябва да се знае. Това е един вид ограничаване на свободния достъп до плажа", каза Ангел Марков, управител на комплекса.

Същият режим важи и за другия плаж, който обаче е слабо посещаван, защото бил опасен за къпане след принудителното събаряне на яхтения порт.

От ръководството на комплекса обясняват, че за този плаж не се изисква регистрационна гривна.

Плажът не е на концесия и има табела, че е неохраняем.

Защо от комплекса взимат такса за плаж, за който не плащат концесия, се учудиха и в община Каварна. Кметът Цонко Цонков обеща, че още утре по случая ще има проверка.

Репортер: Искра Урумова