Акцизът за дизела обаче ще стане по-висок. Приемат се и промени за облекчение на бизнеса

Министерството на финансите не предвижда драстични промени в данъците за догодина. Налозите върху доходите, както и данък печалба се запазват на сегашните нива от 10%. ДДС също остава непроменен – 20%. Не се предвиждат диференцирани ставки.

В подготвените данъчни закони за догодина е заложен по-висок акциз за дизела. Вместо сегашните 630 лева за 1000 литра, от 2013-та горивото ще се облага с 645 лева за 1000 литра. За крайния потребител това означава по-скъпо гориво с 2-3 стотинки.

Заради европейските изисквания се увеличава и акциза върху авио-горивото. Също с 15 лева повече за 1000 литра.   

Акцизите за цигарите и алкохола не се променят.

За самоосигуряващите се лица Министерството на финансите предвижда те да плащат данъци на тримесечие, а не всеки месец, както е в момента.

За облекчение на бизнеса, компаниите, които отчитат приходи под 300 хил. лева вече няма да плащат авансово данъци на няколко месеца, а само веднъж годишно.

В Закона за корпоративното облагане се въвежда и разпоредба според която разходите за подкуп няма да се признават като такива. Така, ако се установи, че дадена фирма е дала няколко хиляди лева под масата, данъкът й ще бъде преизчислен и тя ще трябва да плати повече.