Транспортният министър предвиди, че цените на билет за влак ще се увеличат от догодина

Христо Калоферов и Калина Крумова се разходиха до Перник с влак, а техен събеседник в купето беше транспортният министър Ивайло Московски. Основната тема: Цените на горивата и как повишаването им ще се отрази на крайния потребител на обществен транспорт.  

„Механизмът на държавата пряко да влияе на цената на горивата не е голям, по-скоро даже е доста малък”, каза Московски. По думите на му, обаче, държавата може да създаде условия за развитие на алтернативни начини за транспорт, например с електричество. „Особено актуално в момента е софийското метри”, каза още той. В този ред на мисли, Московски допълни, че е естествено и ползването на влак да се увеличи заради повишаването на цените на горивата.

Цените на билетите ще останат същите до края на годината, но от следващата може да се очаква повишаване, каза транспортният министър.

А могат ли българските железници да бъдат спасени от кризата, в която са изпаднали? След приватизацията на „Товарни превози”, ще се направят точните изчисления за парите, нужни от Световната банка, за да се изплатят дълговете, каза Московски. По думите му, ако всичко това бъде изпълнено, няма да има причина до 3-4 години дружеството БДЖ да не изглежда по съвсем друг начин. Същевременно, подмяната на влаковете и модернизацията на мрежата и гарите започва още сега, каза министърът.

Какво каза Московски за втория и третия лъч на метрото в София, за шофьорските курсове, електронното правителство и прокарване на интернет в по-изолирани, селски региони  – вижте във видеото.