Търговците обаче ще компенсират, като увеличат цените на лекарствата без рецепта

С 2% трябва да паднат надценките в цените на лекарствата, покривани от Здравната каса. Това гласят одобрени от правителството промени в наредбата за регулиране на цените на медикаментите. Намалението обаче няма да бъда усетено от пациентите, защото търговците ще компенсират това намаление като увеличат цените на лекарствата без рецепта. Това обясни д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация в „Здравей, България”.

 

Намаляване на цените на медикаментите има, твърдят от дирекция „Лекарствени продукти и медицински изделия” към здравното министерство. То обаче касае определени лекарства и търговски марки, а не всички. Усилията на министерството са насочени предимно към медикаментите, които се заплащат с публични средства. Правят се и проверки на цените в референтни страни, които вече са 17.

 

Въпреки че пациентите няма да бъдат облекчени, то Здравната каса ще успее да спести значителна сума пари по тази начин, с която ще бъдат закупени още медикаменти за още диагнози. От друга страна обаче, някои аптеки компенсират това намаление, което влиза в сила от 10 септември, с повишаване цената на медикаменти, които се купуват без рецепта, допълниха от организацията.

 

От аптеките обаче заявиха, че високите цени на лекарствата без рецепта не са заради тях, причината са фирмите производители на медикаменти. Намалението с 2% няма да бъде усетено от пациентите, тъй като с него автоматично се намаляват и отстъпките, които аптеките дават. Така крайната цена ще остане същата или дори малко по-висока. Така, ако едно лекарство, което е струвало 15 лева, а с намалението - 13, то сега, след като вече няма отстъпка за него, то ще бъде закупувано за 14 лева, обясняват фармацевтите.