Препоръчително е ваксинирането да става в периода между октомври и декември

Противогрипната ваксина за този сезон е вече по аптеките. За трета поредна година тя включва щама „А-Калифорния”,  по-известен още като „свински грип”.


По отношение на другите две основни съставки обаче ваксината ще се различава от миналогодишната.


Всяка година Световната Здравна Организация препоръчва щамовете, които да бъдат включени в противогрипната ваксина – те са от тип А или Б. В повечето случаи случай тип А са основните причинители на сезонните грипни епидемии. Тази година освен познатия „А – Калифорния” или „свински грип” ще се срещнем и с „А – Виктория”. Заплаха за здравето ни ще представлява и „B-Уисконсин”.


„Обикновено при грипа човек не може да изпълнява нормалните си служебни задължения, не може да ходи на училище, на работа, а и не се препоръчва, защото не е препоръчително за него и другите”, разказва Ангел Кунчев от министерството на здравеопазването.


Често грипът се бърка с обикновена настинка, затова експертите напомнят основните симптоми на вируса: силно главоболие, мускулни болки, болки в очните ябълки и силна отпадналост.


Противогрипните ваксини у нас не се покриват от Здравната каса и цената им в аптечната мрежа варира между 10 и 15 лева. Ако все пак се решим на тази предпазна мярка, хубаво е да поставим ваксината най-късно 3 седмици преди началото на епидемията.


От министерството на здравеопазването още препоръчват  ваксинирането да става в периода от октомври до декември, тъй като в повечето случаи грипната вълна в страната ни минава в края на януари или февруари.


Въпреки това в България едва 3-4% от хората се имунизират срещу грип. Това ни нарежда едно от последните места в Европа и на Балканите. Въпреки това експертите за поредна година остават постоянни в съветите си.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Марина Цекова