Мода или мания е това сред шофьорите?

Бум на желаещите за специални регистрационни номера, отчитат от КАТ - Благоевград. 7 хиляди лева струва поставянето на табела с така наречения златен номер, който е само от цифри или с букви.

Цифрите винаги са смятани за важна част от съдбата на хората. Може би това е една от причините собствениците на луксозни автомобили да обичат „луксозните” номера.    

„Това е личен избор на всеки гражданин, на всеки собственик. От практиката, която се наблюдава по принцип собствениците избират рождени дати, някакви любими числа”, коментира тенденцията Петър Овнарски, служител в КАТ „Пътна полиция”- Благоевград.

Съгласно наредба от 2000-та година за всеки специален регистрационен номер се заплаща допълнително. А желаещите да бъдат забелязвани лесно на улицата, не са малко.  

По думите на началника на КАТ в Благоевград - Димо Чобанов, желаещите са толкова много, че всички възможни комбинации до сега са заплатени с такса в банката и са регистрирани.”

Най-желани са така наречените огледални номера и тези с по две еднакви цифри. За  тях се заплаща допълнителна такса в размер на 30 лева. 50 лева повече трябва да платим, ако искаме да караме кола с регистрационен номер с три еднакви цифри.

За право на ползване на автомобил с 4 еднакви цифри се събира такса от 1000 лева.

Сметките показват, че това са близо 4 минимални работни заплати. 7000 хиляди лева пък излиза екстрата да снабдим колата си със запомняща се табела с надпис по наше желание.

Колко е важен регистрационният номер? Според Петър Овнарски макар и той да е идентификатор на превозното средство, налице е оформянето на модна тенденция.

Досега обаче не се е случвало номерът да струва повече от возилото, обясниха от КАТ.

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ваня Иванова