Кандидатурата на Гроздан Илиев бе внесена в Нарордното събрания две минути преди крайния срок

ГЕРБ предложи заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев за конституционен съдия.

Кандидатурата му беше внесена в Народното събрание точно една минути преди да изтече крайният срок за това.
 
До откриването на поредната процедура за избор на конституционен съдия се стигна след серия от скандали в края на миналата година.

Първоначално от квотата на парламента беше предложена съдия Венета Марковска. Нейната клетва обаче беше прекъсната от президента Росен Плевнелиев. Като мотив за действията си тогава Плевнелиев посочи подаден сигнал срещу Марковска за конфликт на интереси.

Европейската комисия също изрази загриженост за репутацията на Конституционния съд и дори заплаши страната ни с нов мониторингов доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Впоследствие СДС издигна кандидатурата на Галя Гугушева за поста конституционен съдия. До избор отново не се стигна, след като и срещу нея беше подаден сигнал за съмнителни факти около фирмите, свързани с членовете на семейството й. Проверка на етичната комисия на Висшия съдебен съвет обаче показа, че липсват доказателства за дисциплинарни нарушения.

 

Новият кандидат Гроздан Илиев е заместник на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС. От ГЕРБ заявяват, че "наред с доказания си професионализъм, Илиев притежава и онези нравствени качества, авторитет и безупречна репутация, които са необходими за заемане на високоотговорната длъжност съдия в Конституционния съд на Република България".

 

Ако Илиев бъде избран, парламентарната квота в Конституционния съд на практика ще е изцяло от хора на ГЕРБ. Вече заклелият се Анастас Анастасов също беше издигнат от управляващите.