Според историка Божидар Димитров Васил Левски не е светец, а политик

„Непрекъснато търсим гроба на Апостола, но не търсим Апостола. Смятам, че на нас гроб не ни трябва, Апостола ни трябва да ни свестява човек по човек”. Това каза в „Здравей, България” журналистът Велислава Дърева по повод 140 години от гибелта на Васил Левски.

 

Народното предание е погребвало Левски на много различни места – Драгалевския манастир, гроба на леля му Христина, която е била игуменка на Сопотски метох.

 

Гробът на Васил Левски не е в „Света Петка Самарджийска”, каза историкът Божидар Димитров в отговор на въпрос къде е погребан Апостола. „Не е имало кой да го погребе и вероятно това е станало на мястото, където сега е неговият паметник”, допълни той.

 

По-важни са заветите му и неговата същност”, коментира още историкът. За него Левски не е светец, какъвто го е направила националната пропаганда след Освобождението. „Левски е политик, който решава главната задача пред българския народ в течение на 500 години – възстановяване на държавната независимост”, сподели Димитров.

 

По думите на Дърева Апостола едновременно е бил духовник, държавник и революционер. „В това триединство е неговата безсмъртност, възвишеност и святост”, каза тя.

 

Какво още казаха Велислава Дърева и Божидар Димитров за Васил Левски гледайте във видеото.