Риск има само, ако България направи завой в икономическата политика

Опасност политическите вълнения у нас да сринат международния кредитен рейтинг на страната ни почти няма. Tова се посочва в доклад на агенцията "Стандарт енд Пуърс". Оценките биха паднали, единствено, ако политическата обстановка се влоши рязко и България направи завой в икономическа си политика. Експертите отбелязват, че въпреки неустойчивата икономическа конюнктура, страната поддържа стойностите на дефицит и дълг сред най-ниските в Европа.

В Европа внимателно наблюдават какво се случва в България. Европейската комисия се въздържа от коментари до избора на служебен кабинет. Депутатите в Европейския парламент обаче посочват, че кризата у нас не е нито първата, нито последната на континента.

Събитията у нас не могат да изненадат Европа, тъй като континентът е преживявал и по-тежки кризи. Така през 2008 година пламна Испания, където безработицата и икономическите трудности изкараха милиони на улицата. От негативите на кризата там пострадаха социалистите.

След продължителен период на оптимизъм и надежди, осланящи се на строителния отрасъл, балонът се спука, отбелязва Инес Айела. По думите й при подобни ситуации обикновено печелят десните формации с крайни и често невъзможни искания. „Така стана в Испания. Ние, социалистите, правим политика. Исторически погледнато, десните винаги са разполагали с други средства - те имат оръжие, пари...”

И в Испания, и у нас, хората на улицата поискаха политика без партии.

„Държавите без партии са тоталитарни държави, в които няма свобода, няма демокрация, няма справедливост”, предупреди обаче евродепутатът Ивайло Калфин. „Не е измислена демократична система, в която да няма партии. Въпросът е кои политически партии са най-добрите. Подозирам, че след протестите у нас ще се родят нови политически играчи.”

През призмата на европейските политици трудностите, които преживява нашата страна не са нищо повече от всяка една криза в друга европейска страна, членка на общността. Именно затова опасност кризата да се отрази върху официалните оценки на Европа към България няма.

Непосредствено след първите масови демонстрации у нас Европейската комисия реши да запази мълчание. „Ставаме свидетели на началото на един демократичен процес. Не можем да коментираме тази вътрешна за страната ситуация. България има институции, от които зависи развръзката”, заяви говорителката на комисията Пиа Хансен.

Масовите протести в България са оправдание в тези трудни времена. И вие не сте изключение, тъй като подобни вълнения срещу бедността, най-общо казано, има навсякъде”, беше коментарът на Манфред Вебер е председател на групата на Европейската народна партия в ЕП. Вебер не намира основания за опасенията, че временната нестабилност у нас може да се отрази в мониторинговите доклади на еврокомисията.

„Българинът е преминал през много периоди и може да издържа на много трудности. Но протестите сами по себе си няма как да повлияят на отношението на Брюксел. Тях ги има навсякъде”, каза още Ивайло Калфин.

Опасни от европейска гледа точка са не толкова справедливите протести на хората, а резките завои по пътя на стабилност и последователност в икономическата политика. Тъй като и според рейтинговите агенции, и според европейските политици, България поддържа изключително силна финансова дисциплина.