Кипърските банки няма да отворят и днес

Парламентът на Кипър отхвърли спасителния план за излизане от финансовата криза. Документът предизвика остри реакции на острова, тъй като се оказа, че вложителите ще трябва да платят еднократна такса върху депозитите си.

 

През изминалата нощ политическите лидери в страната обсъждаха алтернативен план, в опит да постигнат съгласие.

 

Германският финансов министър предупреди, че кипърските банки няма да могат да отворят днес, ако условията на спасителния план не бъдат приети. Волфганг Шойбле допълни, че финансовите институции на острова ще се окажат неплатежоспособни, ако не получат спасителния заем.

 

По време на гласуването в парламента, нито един депутат не подкрепи плана за излизане от банковата криза. Анализатори коментират, че вотът е ясен сигнал към Брюксел да преосмисли условията за отпускане на помощ.

 

Банките в Кипър останаха затворени и вчера, за да избегнат масово теглене на спестявания. Борсата на острова също не работи.

 

Огромен брой руснаци имат сметки в кипърски банки, припомнят запознати. По непотвърдена информация, в Ларнака вчера са пристигнали няколко руски олигарси, за да се опитат да изтеглят парите си. Русия пък обяви, че може да промени условията по заема в размер на 2 милиарда и половина евро, които отпусна на Кипър през 2011 година.

 

Кипърският финансов министър замина за Москва, за да се опита да предговори по-ниска лихва и удължаване на срока за погасяване на кредита до 2020 година. В същото време британски самолет с 1 милион евро е кацнал в Ларнака. С тези пари ще бъдат платени заплатите на британските военни, които не могат да изтеглят спестяванията си от затворените банки.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си