Над 180 хиляди ученици общо ще се явят на изпити след 4-ти, 7-ми и 12-ти клас

Над 180 хиляди ученици общо ще се явят на изпити след 4-ти, 7-ми и 12-ти клас. След среща с началниците на регионалните инспекторати от образователното министерство обясниха, че няма да има промени във външното оценяване за 7-ми клас и в матурата за зрелосниците. Вече са взети и мерки, с които да се ограничи възможността децата да преписват.

 

Новото тази година ще бъде в изпитите за учениците в 4-ти клас, които също ще имат задачи и с отворени отговори. В седми клас се запазва добре познатият вече формат – тест и преразказ на непознат текст. Зрелостниците също ще трябва да решават тестови въпроси. А във втората част на изпита ще пишат аргументативен текст. Шансовете да изтече информация преди изпитите според експертите няма.


На 21 май учениците от 7-ми и 12-ти клас ще се явят на изпит по български език и литература. Два дни по-късно ще се проведе оценяването по математика в седми клас и втората матура, която е по избираем предмет. По традиция най-много желаещи има за географията. Матурите ще започнат в 8:00 часа.