Така се връща доверие, така се излиза от криза, обърна се държавният глава към политиците

Предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май започна официално днес. 45 партии и коалиции ще се състезават за доверието на избирателите през предстоящия месец.

 

В деня на откриването на кампанията президентът Росен Плевнелиев направи специално обръщение, в което отправи три послания към политиците. Първо – да чуят хората и да адресират проблемите им. „Предложете решения и поемете ясни ангажименти”, призова държавният глава.

 

Президентът поиска също представителите на политическата класа да работят за доверието на българите, защото „само така ще излезем от социалната и политическа криза, в която се намираме”. „Не обещавайте всичко, а само това, което реално можете да изпълните”, заръча още Плевнелиев, според когото само така може да се върне доверието на гражданите в политиците и институциите.

 

В заключение президентът призова за отговорна и позитивна политическа кампания с думите, че „компроматната война не е решение” и че „черният PR и компроматите няма да впечатлят българския избирател”.

 

„Истински ще го впечатли едно градивно политическо съревнование, основано на сблъсък на програми и управленски решения. Нашата голяма отговорност днес е да върнем доверието на гражданите към механизмите на държавността”, подчерта той.

 

7 200 са хората, които желаят да влязат в Народното събрание. Предизборната кампания ще продължи малко по-малко от месец – до 10 май, 11-и е ден за размисъл, а на 12 май избираме нов парламент. Изборният ден ще започне с час по-късно от обикновено – в 7 часа и ще продължи до 21 ч. Бюлетината ще е дълга близо метър, а на лицевата й част ще бъдат изписани имената на кандидатите. Гласоподавателите ще маркират своя избор само със знак „X” и само със син химикал.