Експозицията ще остане в града до 16 май

Панагюрското златно съкровище се завърна отново в родния си град и разпали полемиката трябва ли държавата да го върне на наследниците на тримата братя Дейкови, открили го преди 64 години близо до Панагюрище.

 

Уникалният сервиз, изработен от 24 каратово злато засега ще остане в местния музей цял месец. След което съкровището отново ще бъде върнато в Националния исторически музей. 

 

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище беше докаран при драконовски мерки за сигурност. Гавраил Лазов е единственият човек у нас, които има правото да докосва с ръце златните съдове вече 30 години.

 

„Бих казал, че аз съм един щастлив човек, защото съдбата ми даде възможност да контактувам директно с това съкровище. С него са контактували в древността, когато то е било изработено по поръчка да се извършват тези възлияния в чест на боговете, а също така да се извършва и ритуално пиене”, казва Гавраил Лазов, ръководител отдел“Археология“ в НИМ.

 

Музейният специалист е категоричен, че златото не трябва да се връща на наследниците на братята Дейкови.

 

За панагюрци завръщането на съкровището е празник, защото се случва в навечерието на Великден. Златната експозиция ще остане в града до 16 май.

 

Репортер: Благой Бекриев