Кой печели и кой губи от вота на недоверие – разговор в студиото на „Всяка неделя”

Вотовете на недоверие са изключително силно оръжие на опозицията и то трябва да бъде ползвано, но не често, защото тогава губят своя смисъл. Трябва да държим сметка и за това, че хората очакват от нас някакви реални решения, които ние очевидно през такива вотове надали ще им ги дадем”, това коментира във „Всяка неделя” зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството – Димчо Михалевски.


Той допълни, че парламентарните игри ги „олекотяват” и ги правят по-неинтересни и по-ненужни. 


Според министъра без портфейл в правителството на Бойко Борисов, отговарящ за управлението на субсидиите от ЕС - Томислав Дончев, настоящият парламент "в тази си безумна конфигурация по отношение на подкрепа на правителството” и без това е „безкрайно далеч от хората”. 


„Правите глупости. Внимавайте” – това им казахме, специално когато говорим за регионална политика и тежка инфраструктура”, обясни Томислав Дончев. Според Димчо Михалевски обаче държавата не е правила нищо през последните 20 г. за регионалната политика. 


„Отговорът, който им дадохме е, че оттук насетне трябва да планираме и да мислим много за обикновения човек, заяви на свой ред Димчо Михалевски. 


Според него двете най-големи партии в момента „не са на ниво на въпроса, който трябва да решават в държавата”, което определи като голямо предизвикателство и за двете страни.


„За мен големият проблем е тишината, която се чува от тази част на парламента, където е разположено правителството. Тя е изключително плашеща. От гледна точка на истински тези и  идеи, действително този парламент излъчва по-скоро тишина, отбеляза Томислав Дончев.


Припомняме ви, Народното събрание отхвърли и втория вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски за провал в регионалната политика. Въпреки това Бойко Борисов заяви, че е доволен от резултата, защото било станало ясно, че без „Атака” правителството не може да съществува. Станишев пък отговори, че целта на ГЕРБ е само да пречи и точно това прави от първия момент.


Цялата дискусия в студиото на „Всяка неделя” между Томислав Дончев и Димчо Михалевски гледайте във видеото.