Председателят на Агенцията за бежанците обясни, че това е заради действащи нормативни особености

„Дали е възможно поток от 200 000 души да дойде в България не мога да планирам”, това заяви за „Здравей, България” председателят на Държавната агенция за бежанците д-р Николай Чирпанлиев в отговор на изказването на режисьора Нидал Алгафари, че толкова сирийци ще пристигнат у нас през 2014 г. 


Д-р Чирпанлиев обаче коментира, че според него тази цифра е нереалистична.


„На националния оперативен щаб зам. вътрешният министър Васил Маринов каза, че в съботно-неделните дни влизат на българска територия около 150-200 човека. Оттук можем да направим разчет”, допълни той. 


По негови думи, към настоящия момент в центровете на Държавната агенция за бежанци има възможност да бъдат приети около 3060 бежанци. В момента има 3680 бежанци. Това означава, че капацитетът е надхвърлен и е на 120%.


Председателят на Държавната агенция за бежанците заяви, че в момента най-тежко е положението в центъра в Харманли, където са принудени да настаняват бежанци и в старите казарми.


„Агенцията в момента има щат 133-ма души. Преди около седмица правителството гласува нов щат от около 50 човека. За да може този щат да влезе в сила е необходима процедура, тъй като по-голямата част от тях са държавни служители. Тези, които обаче се занимават с процесите на регистрация – интервюиране,превод и т.н., са не повече от 8-9% от тези 50 човека. По разчети, които направиха моите специалисти, на 300 човека са необходими около 35-40 служители, за да можем да работим ритмично”, обясни д-р Чирпанлиев.


Той обясни, че пристигащите у нас бежанци първо трябва да се регистрират и едва след това се обработват данните им за даване на статут.


„Статут се дава от председателя на Агенцията за бежанците. Той е два вида – хуманитарен и статут на бежанец. Първият се отнася до всички граждани, които искат да останат тук. Другият статут се дава на отделни случаи. На 800 човека е даден такъв статут на 30-40 човека заради действащи нормативни особености в съответния закон”, обясни Николай Чирпанлиев. Той обаче подчерта, че дори и статутът на бежанец дава право на тези хора за 3 месеца да напуснат България и на третия месец трябва да се върнат и да се регистрират като такива.


„Където и да се установят в Европа, след като се установи, че са влезли през България, те ще бъдат върнати тук. Така че ние трябва да се занимаваме с процесите на социализация и интеграция на това население”, категоричен бе председателят на Държавната агенция за бежанците.


Той успокои, че всички, които нарушават нашите закони, ще бъдат репатрирани обратно.