Кадровата политика на управляващите също безпокои бившия депутат

В БСП не стават нужните неща. Първо не изпълняваме предизборните си ангажименти, включително ключовото, възловото, най-важното – АЕЦ “Белене”.” Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият народен представител от левицата Румен Петков.

 

Нямам обяснения защо се прави това”, добави социалистът в коментар по ядрената тема, като прибягна до обясненията на съпартиеца си Румен Овчаров. Според бившия енергиен министър зад новите намерения да се строи 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” с американска технология и загърбването на проекта за втора българска ядрена централа с руска има или „грозен политически слугинаж”, или корпоративни интереси.

 

В двата проекта няма антагонизъм”, отбеляза Петков и добави: „‘Белене’ го загърбваме като партия. Интересът на САЩ е очевиден – да монтират в България свой реактор. Очевиден е и интересът на руснаците. Защо не формулираме нашия интерес?”, попита бившият вътрешен министър, според когото в момента не са ясни цената, условията, ангажиментът на българския данъкоплатец към предлагания проект за нов блок в „Козлодуй”.

 

„В стратегията за развитие на българската енергетика много ясно е разписано, че имаме ангажимента да въведем в експлоатация 2 000 мегавата нови ядрени мощности. Когато заобикаляме така „Белене”, това ще ни бъде напомнено в една изборна ситуация, каквито са европейските избори”, коментира още Румен Петков. 

 

Другото, което безпокои Петков в действията на управляващите, е кадровата политика и по думите му недостатъчното участието на БСП в нея. В тази посока Петков даде няколко примера за назначения и уволнения в администрацията:

 

Не е ясно кой е инициаторът на назначението на регионалния министър. Очевидно тази жена става за нещо, но не е за това”, коментира бившият член на кабинета на Тройната коалиция. Според Петков за поста можел да бъде избран Димчо Михалевски, срещу чиято кандидатура нямало аргументи. Бившият депутат попита още кой стои зад назначението на министъра на културата, който в миналото обиждал БСП. Той разкритикува и уволненията, като даде пример с отстраняването на шефа на ВиК в Стара Загора, срещу което се обявила местната партийна организация на социалистите.

 

Въпреки тези проблеми Румен Петков не смята, че ситуацията в страната предполага избори на този етап. Съгласен е обаче, че ако БСП и ДПС не спечелят заедно половината от евродепутатските мандати на изборите през май догодина, трябва да се отиде на предсрочни парламентарни избори.

 

Целия разговор с Румен Петков можете да проследите във видеото.