Според експертите до 10 години шоколадът може да се превърне в дефицитна стока
Шоколадът е застрашен от изчезване и след по-малко от 10 години може да се превърне в дефицитна стока. Тази мрачна прогноза очертава вестник „Мирър”, позовавайки се на специалисти в сферата.
Причината е ситуацията на международните какаови пазари. Очаква се недостигът на ценната суровина през 2014 година да бъде 270 хиляди тона. За сравнение, година по-рано този дефицит е бил около 160 хиляди тона.
Шоколадът подслажда живота ни вече повече от 3000 години. А днес, някои европейци хапват средно по 11 килограма на година. Ето защо, трудно можем да си представим живота без шоколад.
Какъв би бил светът без шоколад вижте във видеорепортажа на Яна Богданова тук.