Според експертите пазарът излиза общо 71,16 лв.

Дни преди Коледа започва голямото пазаруване. Тази година менюто ще ни излезе малко по-скъпо от миналата. Това показват данните на Системата за агропазарна информация, чиито експерти следят цените в магазините в цялата страна.

 

Точно 1,5 лв. - с толкова се е вдигнал разходът за коледното меню на четиричленно семейство, в сравнение с миналата година. В кошницата за коледа експертите са сложили пиле, картофи, кисело зеле и ориз за сарми, пържоли, ябълки, банани, мандарини, хляб, краставици, домати. За пиене – бутилка вино и безалкохолно, както и пуйка. Не може да се мине и без домашна баница.

 

Като теглим чертата - общо 71,16 лв. В сравнение с миналата година е по-скъпо само с 1,50 лв., което е приблизително с 2%.

 

Най-голямо е поскъпването при домашната баница – тази година продуктите за нея ще ни излязат с лев повече, отколкото за миналата Коледа. Повече ще дадем и ако решим да сложим на трапезата си домати. Миналата година сме приготвяли баницата за 5,80 лв., а тази – за 6,93 лв. А пък домати сме купували за 2,16 лв., тази година – за 2,24 лв.

 

За сметка на това – пържолите са поевтинели. Миналата година сме ги купували средно за 9,92 лв. за килограм, а тази – 9,61 лв.

 

В кой град пазаруването ще ни излезе най-евтино и в кой най-скъпо - гледайте във видеото!