За първи път калоферци играха две отделни хора на различни места

Скандал и невиждано досега разцепление помрачиха традиционното мъжко хоро в Калофер, което се играе всяка година на Богоявление в ледените води на река Тунджа. За първи път калоферци играха две отделни хора на различни места.

 

Традицията, която калоферци стриктно почитат и ревностно пазят повече от два века, за първи път бе опорочена. От 200-та мъже, нагазили река Тунджа в центъра на града, само 20 се оказаха истинските калоферци. Останалите бяха външни хора. Това вбеси местните жители, тъй като по думите им гостите не познават ритуала и го превръщат в шоу с алкохолни изпълнения.

 

Повечето, хванали се на леденото хоро, признаха, че са от други населени места и не познават ритуала.

 

Разгневени от външното присъствие и неспазването на традицията, ревностните калоферци напуснаха града и се скриха в местността „Паниците”. Само на два километра от Калофер се изви второ хоро в река Тунджа. Само, че по истинския ритуал, който се играе от преди 2 века.

 

Милен, който е военнослужещ, за втора година вкарва в ледената река сина си, за да предаде на следващото поколение ритуала в автентичния му вид. 5-годишният Валентин, който хвана кръста, си пожела следващата година да има само едно хоро и то да се играе само от калоферци.

 

Репортер: Благой Бекриев