Този инцидент предизвика разнородни протести пред сградата на Съдебната палата

Прокуратурата поиска имунитета на Волен Сидеров. Искането е внесено в Народното събрание. Според главния прокурор Сотир Цацаров, лидерът на „Атака” е извършил престъпление при инцидента на летището във Варна. 

 

А именно този инцидент предизвика разнородни протести пред сградата на Съдебната палата през деня. 

 

Сега всичко е в ръцете на Народното събрание или по-точно на неговия председател. Михаил Миков трябва да реши дали еднолично да свали имунитета на Сидеров, докато парламентът не заседава или да изчака първия пленарен ден и това да бъде гласувано от депутатите. По закон обаче, председателят на парламента има право да свали имунитета еднолично.

 

В решението на прокуратурата се казва, че поведението на Сидеров е "изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност". Според прокуратурата са събрани доказателства, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, в явно неуважение към обществото. Депутатът е причинил лека телесна повреда на полицай, който е изпълнявал служебните си задължения. 

 

Още преди да стане ясно решението на прокуратурата, възмутени от поведението на Сидеров се организираха на протест, с който да поискат отнемане на имунитета му. В отговор обаче, лидерът на „Атака” събра своите симпатизанти на същото място и по същото време. До конфликт обаче не се стигна.

 

Жива полицейска верига пазеше двата протеста далеч един от друг. Пространството пред Съдебната палата, което беше заявено от протестиращите срещу Сидеров, бързо беше окупирано, но от неговите поддръжници.

 

Волен Сидеров пристигна минути преди официалното начало на протеста срещу себе си, за да обвини главния прокурор в изпълнение на политическа поръчка под натиск. А натискът идвал от всички възможни стари и нови партии.

 

След като чу решението на прокуратурата, Сидеров тръгна да шества. Сериозно охраняван.

 

А протестиращите срещу него не се отказаха и въпреки поискания имунитет предадоха в прокуратурата десетки сигнали за хулиганско поведение от страна на Волен Сидеров.

 

Това не е първият поискан имунитет на народен представител в това Народно събрание. Преди време прокуратурата отне защитата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, без имунитет е и председателят на БСП Сергей Станишев, както и няколко депутата от ДПС. Срещу всички тях се водят дела, а ако Народното събрание снеме имунитета на Сидеров, същото ще последва и него.