Снимки, съобщения, статуси могат да издадат на партньора къде сме

Социалните мрежи стават все по-сериозен фактор в семейните взаимоотношения. Фейсбук може да бъде перфектен инструмент в ръцете на ревниви партньори, тъй като позволява половинката да влезе в ролята на Шерлок Холмс и да шпионира другия в една връзка.

 

Когато е създал Фейсбук, Марк Зукърбърг едва ли е подозирал, че 10 години по-късно, мрежата ще е по-ефективна и от най-опитния детектив. В сайта нищо не остава скрито-покрито. Снимки, съобщения, статуси - всеки изпуснат ред може да издаде на партньора къде сме, какво и с кого правим.

 

По този начин Лора изобличава своя бивш приятел. „Беше си забравил Фейсбука отворен на моя компютър. И аз видях, че си е писал с друго момиче. И оттам почнахме да се караме и се разделихме по тази причина”, разказва тя.

 

Лора има интерес в сферата на комуникациите. Обяснява как в мрежата потребителите могат да се разкриват едни-други. „Има тагове и могат да те тагнат някъде, където не трябва да си. И така много лесно можеш да разбереш дали някой казва истината или не”.

 

Според семейните психолози, щом веднъж сме решили да се правим на детективи и да търсим прегрешенията на партньора, значи сме загубили доверието си в него. Различни проучвания показват, че не къде да е, а в социалните мрежи завършват една значителна част от връзките. В САЩ например "Фейсбук" е сочен като причина за 20% от разводите.

 

А, за да не запомним социалната мрежа единствено като повод за семейни драми и раздели, трябва да отбележим, че отново в Америка Фейсбук събира съдбите на една трета от младоженците. Именно мрежата е срещнала Лора и нейната вече бивша половинка.