Отровни и опасни ли са оцветените плодове?
Екипът на „Здравей, България” попадна в търговската мрежа на мандарини, продавани на промоция, които пускат яркожълт цвят, когато бъдат разрязани.
От лабораторията на Столичната регионална здравна инспекция обясниха, че най-лесно можем да разпознаем обработените цитрусови плодове по блясъка. За да е качествен един плод, не трябва да изглежда гланциран.
„Използването на синтетични оцветители върху плодове и зеленчуци не се допуска от законодателството”, обясни Атанас Дробенов.
При определени условия е разрешено плодовете да бъдат обработени, но не с оцветители, а с други вещества.
„Първото условие е плодовете да са напълно узрели. Второто условие е обработката да е извършена с разрешените вещества”, обясни Дробенов.
Целта на обработката е да бъдат предпазени от гнилостни бактерии.
Оказва се обаче, че хората няма как да разберат дали е обработен, както трябва.
Затова експертите съветват да мием внимателно плодовете преди да ги ядем.