3 млрд. трябвало да съберат миналата година колекторски фирми

Хиляди българи са с просрочени плащания към банки и фирми. Само за миналата година колекторски фирми е трябвало да съберат близо 3 млрд. лева. Голяма част от тях са неплатени суми от млади хора. Ако до скоро основните длъжници на банките и фирмите са били хора на средна възраст, то сега все повече млади хора могат да получат обаждане от колекторите.

 

Кристина и още 170 души помагат на банки и фирми да си съберат дължимото. Това обаче рядко е лесна задача:

 

„Хората са афектирани наистина от това, че не разполагат със средства, за да изплащат задълженията си. Голяма част от тях не разполагат, но и не искат да разберат, че тези задължения трябва да се връщат”, казва Кристина Джарова, която е старши агент събиране на вземания.

 

На пръв поглед Петър отговаря на профила на новия длъжник – на 26 години е, теглил е кредит, и то неведнъж – първо за климатик, после и за лаптоп:

 

„Тъкмо бях започнал работа и като всяко едно ново начало не си сигурен дали ще се задържиш за дълго, дали ще имаш възможност да го погасяваш, но слава богу нещата се развиха при мен добре”, разказва той.

 

Щастливото развитие на кредитната история на Петър обаче, според експертите е по-скоро изключение, отколкото правило.

 

„Имаме случаи, в които 65 или 70-годишен човек с 200 лева пенсия изплаща лаптоп на 20 годишно момче, което твърди, че не може да си намери работа, а дори не прави усилия да го направи”, дава пример Борислав Христов от Асоциацията на колекторските агенции в България.

 

Основен проблем за младите длъжници е недоброто разпределение на личния бюджет. Въпреки несигурните си доходи, много от тях взимат кредити за нова техника и атрактивни пътешествия. И все пак, като цяло прогнозите на специалистите за тази година са оптимистични. Причината е, че в първите месеци на 2014 г. повече хора са си върнали задълженията в сравнение със същия период на изминалата.

 

Автори: Олга Василева и Златина Зехирова