Липсата на доказателства за изчезването на малайзийския самолет породи всякакви теории, ето някои от тях

Докато експерти и следователи си блъскат главите къде е изчезналият Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, липсата на каквито и да било доказателства роди всякакви теории и спекулации за съдбата на самолета и 239-те души на борда му. Ето най-популярните от тях.
 
1. Отвличане от извънземни 
Поддръжниците на тази теория показват записи от популярен сайт за проследяване на полети, на който се вижда „неидентифициран летящ обект”. В подкрепа на тази теория в сайт за видеосподеляне се появи клип с тракинга на последните минути преди изчезването на Боинга. Твърди се, че на този клип също се виждал „неидентифицираният обект, летящ със свръхзвукова скорост”. 
 
Внимателно вглеждане обаче доказва, че „обектът” всъщност е полет 672 на Корейските авиолинии. Свръхзвуковата скорост с която лети, е грешка в системата, а не намеса на извънземни, заяви собственикът на сайта за проследяване. 
 
2. Пътниците са живи 
Семействата, очакващи новини за близките си, заявиха пред репортери, че когато се опитват да позвънят на мобилните телефони на пътниците, те дават свободно, а в приложенията за чат са онлайн. 
 
Тези твърдения предизвикаха редица спекулации, но експерти обясняват, че когато телефон е изключен, не винаги веднага се включва гласова поща. Фактори като местоположение, вид на мрежата и близост до клетка на мобилен оператор оказват ефект върху това дали един изключен мобилен телефон ще дава свободно или директно ще се включва гласова поща.
 
3. Замесен е избягалият американски шпионин Едуард Сноудън
Сред потребителите на социални мрежи се разпространява необикновена теория, свързана с 20-тте служители на фирма за полупроводници и чипове от щата Тексас, които са били на борда на самолета. На полет MH370 се е качил и изпълнителният директор за Малайзия /отговарящ за съхранението на данните/ на голяма софтуерна компания, спомената в документите, публикувани от Сноудън и оказвала помощ на американската Агенция за национална сигурност за наблюдението, осъществявано над Китай. 
 
Привържениците на тази теория са категорични, че изчезването на самолета е свързано с хората от Тексас и шефът на софтуерната фирма. Дори стигат по-далеч – те са отвлечени от китайските или американските служби заради Сноудън. 
 
4. Иранците отвличат инженери заради промишлен шпионаж
Популярно американско списание твърди, че иранец е купил билетите за двамата ирански граждани с фалшиви паспорти на борда на полет MH370. Привържениците на тази теория смятат, че това е доказателство, че Техеран е замесен, вероятно с цел технологично разузнаване – отвлекли са служителите на тексаската фирма за чипове и шефът на софтуерната фирма. „Ако иранското правителство иска да отвлече самолет, ще качи тайно свои агенти на борда и ще го откара до най-близката съюзническа мюсюлманска държава. В този случай това е Източен Тимор, който се намира точно на противоположната посока от курса на полета”, пише интернет потребител. 
 
Теорията би била добра, ако обясняваше защо самолетът изчезва внезапно от радарите – нито един пътнически самолет не може да слезе от 10 000 метра височина до под радарната видимост за секунди.
 
5. Пътниците са отведени в Северна Корея
Разстоянието от Куала Лумпур до Пекин е същото каквото и до Пхенян, но според тази теория самолетът трябва да е летял изключително ниско, за да избегне засичането от радарите. Заради по-сгъстения въздух на по-ниска височина, на самолета ще му трябва доста повече гориво, за да измине еднаквото разстояние. 
 
6. Замесени са илюминатите 
„Гледах в Уикипедия за изчезналия малайзийски самолет и забелязах, че това е 404-тият произведен Боинг 777”, пише потребител на социална мрежа и продължава: При компютрите грешка „HTTP 404” означава, че нищо не е намерено, което е доста странно. Дали е съвпадение? Не мисля!”, завършва потребителят. 
 
7. Нов Бермудски триъгълник 
Въпреки че митът за Бермудския триъгълник като една от най-мистериозните и опасни зони в морето, е развенчан от десетилетия, това не спира някои да намират триъгълници в Тайландския залив. 
 
8. Самолетът е във Виетнам, където очаква да бъде използван като оръжие
Има няколко възможни теории за това, какво се е случило с полет MH370 – технически проблем, терористична атака и тайно кацане на летище във Виетнам, откъдето ще излети по-късно за да бъде използван в терористично нападение подобно на това от 11-ти септември 2001-ва година срещу Световния търговски център в Ню Йорк, пише известна американска блогърка. Според нея, машината е кацнала на тайно летище във Виетнам, а пътниците са взети за заложници. Възможно било Боингът да е в Камбоджа, но това било малко вероятно. 
 
9. Малка водородна бомба, контролирана от приложение за мобилен телефон, която е създала миниатюрна черна дупка и самолетът е бил всмукан от нея
Авторът на тази теория не е писател на научна фантастика, а момиче от Съединените щати, което за съжаление вероятно е лишено дори и от капка здрав разум. Доказателство за това е, че потребителката, която е споделила тази теория в социалната мрежа твърди още, че Доналд Тръмп управлява публичен дом, а президентът на Русия Владимир Путин е един от 92-мата клонинги на Адолф Хитлер.