Бившият боксьор Иуао Хакамада бил осъден за четворно убийство и грабеж

Японец, осъден на смърт преди 48 години, беше освободен и вероятно ще се окаже, че е напълно невинен. Преди почти пет десетилетия мъжът е признат за виновен за убийството на неговия шеф, съпругата му и двете им деца. Сега обаче има нови доказателства, които го оневиняват. Японецът е най-дълго лежалият невинен затворник в света, обяви правозащитната организация „Амнести интернешънъл”.

 

Бившият професионален боксьор Иуао Хакамада е арестуван през 1966 година, когато е бил едва 30-годишен. Той е обвинен в четворно убийство и грабеж и две години по-късно - осъден на смърт. Присъдата е произнесена въз основа на неговите самопризнания.

 

В съда той обаче ги оттегля и твърди, че е бит, за да ги подпише. Сега, почти пет десетилетия по-късно, се оказва, че кръвта по дрехите, с които е бил убиецът, не съвпада с ДНК-то на осъдения за тежкото престъпление. В момента Хакамада е на 81 години, но делото за убийството ще се гледа отново.

 

През последните почти 50 години, Хакамада обжалва смъртната си присъда няколко пъти, но тя е потвърдена дори и от Върховния съд. След появата на новите оневиняващи доказателства, съдията заяви, че ако затворникът остане зад решетките, това ще бъде крещяща несправедливост.