84-годишната баба Мария има няколко десетилетия стаж зад волана

Първата жена шофьор в Пловдив е на път да постави истински рекорд в историята на автомобилизма у нас. Тя няма нито едно нарушение на пътя и нито един инцидент.

 

84-годишната Мария Костова, която има няколко десетилетия стаж зад волана, призова младите шофьори да карат разумно, за да не пострадат на пътя.

 

И на тази възраст страстта на баба Мария към автомобилите още е жива. Сядайки зад волана си спомня, как през 1960 година станала първата жена в Пловдив, взела шофьорска книжка и то от първия път.

 

Баба Мария още пази шофьорската си книжка, но не и първата си кола. Тогава всички се обръщали след нея, защото карала модерен и много скъп автомобил, който през социализма рядко се срещал у нас - Марцедес 180.

 

Трудовият стаж на баба Мария минава като тютюноработничка в цигарената фабрика. Съпругът й бил международен шофьор. Спечелил пари и докарал скъпия автомобил от Германия. По онова време в Пловдив колата се превърнала не само в атракция, но и в най-желания автомобил за сватби.

 

Като жена-шофьор Мария е вдигала не повече от 100 километра. Според нея катастрофите сега стават, защото на водачите им липсва и разум и опит.

 

Най й дотягало посред нощ да разкарва по домовете подпийнали гости, които си тръгвали късно. Докато една вечер не се изхитрила и тя да пийне. И сега се сипва по малко ракийка или чаша вино. Но от 20-години не шофира.

 

Баба Мария има четири внуци и четири правнуци. И на всички тях повтаря: „Внимавайте, когато превишавате скоростта!”.

 

Сега първата жена шофьор в Пловдив се качва на кола само, за да се вози.

 

Репортер: Благой Бекриев