Вероятно Украйна ще разшири забраната за полети, която наложи над източната част на страната

След инцидента с падналия в Украйна малайзийски самолет още от сутринта се заговори за нова Студена война, ако се докаже, че той е свален с ракета. Засега обаче Вашингтон не бърза със заключенията и анализите. Най-вероятно ще изчакат, докато разследването приключи или поне има някаква минимална яснота за това какво точно се е случило. 

 

"Говори се, че е ракета, но може да е всичко друго”, коментира международният редактор на Нова телевизия Александрина Аврамова

 

Междувременно проруските сепаратисти се съгласиха в разговор с ОССЕ да допуснат международни изследователи на мястото. Бунтовниците твърдят, че са намерили и двете черни кутии на Боинга и вероятно ще ги предадат на експертите. Достъпът до мястото обаче е затруднен, тъй като става въпрос за район, в който се водят военни действия и пътищата са контролирани от проруски сепаратисти. 

 

Последната информация е, че на Боинг 777 е пътувал румънски гражданин. Вероятно Украйна ще разшири забраната за полети, която наложи над източната част на страната.

 

Малайзийската авиокомпания даде пресконференция, на която каза, че разследването ще се води от международни експерти от държавата, в която е станал инцидентът, тоест, от Украйна. Единственото, което малайзийските власти ще направят, е да дадат списъка с имената на пътниците.

 

На борда на самолета е имало водещи експерти в борбата със СПИН, включително и един от най-известните холандски учени. Знае се и за двойка младоженци от Австралия, които са си сменили полета в последния момент. Друга малайзийска двойка с бебе също не се е качила на самолета. Докато не бъдат уведомени близките на загиналите обаче, властите няма да оповестяват повече информация.

 

Екип на Нова телевизия пътува към мястото на трагедията. Нова телевизия продължава да следи всичко, свързано с падналия в Украйна малайзийски пътнически самолет.