На церемонията папата обяви за блажени 124 южнокорейски католици

Стотици хиляди вярващи се събраха в Сеул за богослужение на открито, отслужено от папа Франциск. По време на службата, главата на Римокатолическата църква обяви за блажени 124 южнокорейски католици.


Мнозина прекараха нощта в очакване на папа Франциск. Някои, които не бяха успели да се сдобият с пропуск за церемонията, се надяваха поне да успеят да зърнат от далеч светия отец.
„Толкова съм тъжна, че не усях да вляза. Исках да се срещна лично с него. Все пак съм щастлива, че мога да го видя от разстояние”, каза  католичка от Южна Корея.


„Много съм щастлив, че съм тук и съм част от тази церемония. За нас това е специален повод да сме заедно с папа Франциск”, твърди католик от Тайланд.


На церемонията, на която се смята, че са присъствали близо един милион души, папа Франциск обяви за блажени 124 южнокорейски католици. Те са били убити през 18-и и 19-и век след като се отрекли от конфуцианството и приели католицизма.


Корейските католици са били подлагани на гонения почти до края на 19-и век. В католическата църква обявяването за блажен е последна стъпка преди издигане в светия.


„Техният пример има да каже много на нас, които живеем в общества, където редом до огромно богатство тихо нараства ужасяваща бедност, където викът на бедните рядко се чува”, заяви папа Франциск.


Католиците са около 11% от 50-милионното население на Южна Корея, но броят им непрестанно расте. По-рано, папата се срещна с младежи католици, дошли от всички краища на Азия. Той беше бурно приветстван и дори си направи селфи с няколко от присъстващите младежи.


Папа Франциск е на петдневно посещение в Южна Корея, първото на подобно ниво от 1999 г.