След седмица ще бъдат освободени всички обвиняеми по казуса, смята адвокат

Крайно време е да не се говори за „случая КТБ”, а той да се нарече с истинското му име – „случаят БНБ”. Това заяви в „Часът на Милен Цветков” Георги Атанасов от Български финансов форум.

Още по темата

 

„От БФФ повече от 10 години предупреждаваме, че проверките на банков надзор са фиктивни и вследствие на тях се издават документи с фиктивно съдържание. В банков надзор съзнателно или несъзнателно са извършвани пропуски”, смята експертът.

 

Според Атанасов цялостната правна рамка в банковата ни система е сбъркана и не отговаря на европейските изисквания. А извънредните пълномощия, които са дадени на банките, са довели до няколко кризи, смята той.

 

„Има сериозни липси и се търсят необходимите грешници”, коментира още Георги Атанасов. Думите му идват, след като и последните обвиняеми за източването на 206 млн. лв. от КТБ бяха освободени от Софийски градски съд днес. Първоначално прокуратурата твърдеше, че сумата е изчезнала в чували за един ден. После обвинението излезе с нова версия по случая – парите били усвоени под формата на кредит от фирма, приближена до банкера Цветан Василев.

 

Адвокатът на обвиняемата зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева - Христо Ботев, заяви от своя страна, че очаква следващия четвъртък физически да бъдат освободени всички обвиняеми, в частност неговата клиентка. Според юриста делото е с цел да се "смачка" КТБ

 

"Целта е да се представи, че в тази банка са правени едни безкрайно много нередни неща, което в крайна сметка считам, че ще се окаже, че не е така”, на мнение е Ботев.

 

"Така наречената чувалена версия я оповести Маргарита Петрова в разпит като свидетел, която пък след това даде други обвинения. В крайна сметка никой не приема, че тези пари са изнесени в чували. Има доклад на БНБ, който е публикуван официално и където е записано, че според квесторите на централната банка тези 206 милиона лева са задължения на фирма "Бромак” към КТБ”, поясни адвокатът.