Редица археолози и природозащитници се противопоставиха на начина, по който беше реставрирана тя

Работата по реставрацията на военната крепост от V век на Яйлата вече приключи. Очакват се туристите. Проектът, който продължи 5 години, беше съпътстван с много атаки и критики от страна на еколози, природозащитници и археолози.


Проверки от управляващия орган и всички сезирани институции обаче показват, че няма нарушения по време на реставрацията. След нея крепостната стена е в почти автентичният си размер и е част от атракциите, които Община Каварна предлага за развиване на исторически и културен туризъм.


„За мен тази крепост ще привлече много хора. Това е настояще и бъдеще, което е свързано с археология, с реставрацията, с крепостите, с историята ни”, обясни кметът на Каварна Цонко Цонев.


Редица археолози, природозащитници и експерти се противопоставиха на начина, по който беше реставрирана крепостта. Според Регионалния исторически музей в Добрич не са спазени изискванията за консервация и запазване на автентичния вид на съоръжението, а използваните материали се отличават драстично от древноримските. Същото се отнася и за скалната църква "Св. Константин и Елена”, която пострада от земетресението през 2009 година.

 

Според противниците на проекта изпълнението му е свързано с много нарушения, включително унищожаване на част от уникалната природа.

 

По сигнали на природозащитниците 5 месеца е извършвана проверка на изпълнението на проекта. Констатацията е, че няма нарушения и проверката се прекратява.


Сигнал за начина на реализация на проекта за реставрация на крепостта е изпратен и до Европейската комисия. Ако евроекспертите открият нарушения, България може да бъде санкционирана.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева