Част от тях са от времето, когато той е бил в изгнание

Над сто карикатури и шаржове със Симеон Сакскобургготски са изложени в столична галерия. Любопитното е, че всичките карикатури и шаржове тук са от личната колекция на Сакскобургготски. Той ги е събирал от вестници или са му били подарявани от самите художници не само от времето, когато е бил министър-председател, но и още докато е бил в изгнание.

 

Ивайло Нинов е един от художниците, който обича да прави шаржове и карикатури на Симеон Сакскобургготски. Част от тях са поместени на страниците на ежедневниците. „Той определено е лесен за рисуване, защото е с много характерни черти и е просто е благодатен за портрет, не само за карикатура”, призна Нинов. 

 

В изложбата има творби и на други наши известни карикатуристи, сред които Христо Комарницки, Анри Кулев, Румен Статков и Стефан Попа. Самият Сакскобургготски неведнъж е споменавал, че харесва качеството на човек да гледа с ирония на себе си.

 

Много от нашите художници знаят за колекционерската страст на Сакскобургготски да събира карикатури със своя лик и дори му ги подаряват в рамка. „За да имаш карикатури за себе си се изискват много качества и самоирония. Не всеки политик, особено в България, има тези качества”,  убеден е Нинов. 

 

След тази изложба в края на месеца Симеон Сакскобургготски ще представи и своя автобиографична книга. Тя е със заглавие "Една необикновена съдба". Преди време Сакскобургготски разкри, че идеята за тези мемоари дошла от неговите деца, а тя ще бъде не само автобиографична, но и ще показва моменти от нашата история за периода от 1943-та година до наши дни.