Съпругата на Цветан Василев не беше обвинена за пране на пари

 

Съпругата на Цветан Василев се яви на разпит в столичното следствие. Антоанета Василева и съпругът й са разследвани за пране на пари, а причината е луксозно жилище в Женева. Василева не беше обвинена, а разпитана като свидетел. 

Още по темата

 

Проф. Антоанета Василева пристигна в столичното следствие 40 минути преди началото на разпита заедно с адвоката си Менко Менков. Беседва с разследващи около час и излезе от сградата без обвинение за пране на пари. 

 

Имотът, по думите на адвоката, всъщност не бил луксозно имение, а едностайно жилище от 120 квадрата, закупено през 2012 година. 

 

„Ипотекиран е в полза на банката, не е обзаведен, необходим е ремонт на покрива, който тече и най-вероятно банката ще го прибере, тъй като всички имоти на семейство Василеви са запорирани, както и техните банкови сметки. Те не са в състояние да обслужват кредита към швейцарската банка. Размерът на кредита е около 20 000 000 швейцарски франка”, уточни адвокат Менков. 

 

Остава обаче въпросът как един университетски преподавател взима кредит за милиони с доход от 1000-2000 лева.

 

Цветан Василев също е без обвинение за пране на пари, но пък има друго - за източването на КТБ. Съпругата му бе категорична, че вярва в българското правосъдие, но и потвърди, че съпругът й продължава да е обект на смъртни заплахи – и по телефона, и чрез писма. Властите отказвали да го защитят. 

 

Междувременно БНБ съобщи, че е провела срещи с консорциума ЕПИК, Оманския фонд и финансовата компания "Гемкорп". Преговорите били за  преструктуриране на КТБ. Обсъждала се и държавна помощ. От БНБ не са представили доклада от одита пред консорциума.