70-метровата отсечка от абсорбиращи енергия бетон и стъкло ще се използва като велоалея

Холандска компания поставя соларни панели на улиците, за да улавя повече слънчева енергия, пише Live Science, цитиран от агенция "Фокус".

 

Тази седмица SolaRoad официално откри първия соларен път в света в предградие в околностите на Амстердам. 70-метровата отсечка от абсорбиращи енергия бетон и стъкло ще се използва като велоалея.


В бетонните плочи, покриващи пътя е вграден кристалинен силиций – материалът, съдържащ се в конвенционалните слънчеви клетки. Клетките в бетона са защитени от два слоя стъкло, които ги предпазват, позволявайки на слънцето да прониква.

 

Електричеството, генерирано от алеята ще се подава към електропреносната мрежа. Според предварителните изчисления то е достатъчно за захранване на две или три домакинства в продължение на една година.

 

В дългосрочен план целта на SolaRoad и местните власти е да намерят нови начини за включване на възобновяема енергия в съществуващата инфраструктура на страната. През следващите три години велоалеята ще служи като тест и като възможност за подобряване на технологията.

 

Компанията ще събира информация както от самия път, така и от хората, които се придвижват по него. Един от очертаващите се проблеми е покриването на алеята с мръсотия и прах, което ще намали ефективността на панелите. Какъв точно ще бъде ефектът обаче, бъдещето ще покаже.