Преди него - Пикасо в Националната художествена галерия

Българският Лувър ще приюти прочутия Ел Греко. За това са се договорили министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на Кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте , съобщи БГНЕС. Прочутият ренесансов художник Ел Греко е роден като Доменикос Теотокопулос на гръцкия остров Крит и живял и творил в Толедо от 1577 г. до смъртта си през 1614 г.,черпейки вдъхновение от дръзките му, смели цветове и стил.

 

Министърът и посланикът разговаряха за възможността България да открие свой културен институт в Мадрид, в който ще гостуват български писатели, музиканти, художници и артисти. Според посланик Висенте ново културно средище е наистина необходимо, още повече, че в Испания, по негови думи, живеят вече над 300 хиляди българи. 

 

В хода на разговора Рашидов предложи да се сключи и двустранно споразумение за филмови копродукции между България и Испания. Той припомни, че страната ни вече има подписани такива споразумения със страни като Франция, Израел, Турция.

 

Двамата обсъдиха и подготовката на предстоящата изложба с творби от Музея на Пикасо в Малага, която ще бъде официално открита в Националната художествена галерия в София на 25 октомври 2015 г. "Датата за откриването й съвсем не е избрана случайно – на този ден преди 134 години се е родил самият Пикасо", посочи посланикът на Испания у нас. Испанският дипломат сподели още, че очакванията са над 40 000 души да проявят интерес и да посетят изложбата с литографии на Пабло Пикасо, както и с негови графични творби и керамика, които ще бъдат представени догодина в НХГ в продължение на два месеца.