Ако не посочим изрично къде искаме да се осигуряваме, осигуровките ни ще отиват в НОИ

 

От догодина всеки работещ ще може да избира дали да внася парите си за втора пенсия в НОИ или в частен пенсионен фонд. Освен това само веднъж ще имаме право да променяме мястото, където се осигуряваме. Това стана ясно от документ, който вече е внесен в парламента и с който Нова телевизия разполага.

 

Темата за свободния избор отприщи редица въпроси. Първо – откога и при какви условия можем да преминем от частния фонд към НОИ. Това ще става от 1-ви януари, може да се прехвърли всеки роден след 31.12.1959 година, но трябва добре да помислим, защото прехвърлянето е еднократно. Втори въпрос – ако догодина за първи път ще работим къде ще отидат осигуровките ни? Ако не посочим изрично къде искаме да се осигуряваме, осигуровките ни ще отиват в НОИ.

 

Във фирма за производство на машини в Монтана работят десет души. В момента всеки един от тях внася 12,8% осигуровки в НОИ, а другите 5 на сто в частен фонд. От 2015 година всеки от тях ще може да избира къде да внася осигуровката си за втора пенсия.

 

„За мен е по-добре да идат в НОИ тези пари, да допринесем нещо за държавата, да има някакво развитие, за да може младите поколения да живеят по-добре”, казва Петър. Цветан обаче е на друго мнение: „от две страни е по-добре, да има гаранция отнякъде”.

 

И двамата обаче признават, че не са сигурни в решението си. Затова им предложихме зададат своите въпроси към експертите: Къде ще е по-добре да си внесат осигуровките и къде ще вземат повече пари, дали в държавата или в частните пенсионни фондове?

 

Според синдикатите всеки трябва да може да избира, а и в частните фондове нямало достатъчно пари за добри допълнителни пенсии. Затова, ако сме родени след края на 59 година, оттам са категорични – биха прехвърлили веднага парите си в НОИ.

 

За Асоциацията за допълнително пенсионно осигуряване правилният отговор е друг. Оттам припомниха, че парите в частните фондове се инвестират, от тях се печели и ще донесат повече пари на хората.

 

Тази теза подкрепят и икономистите. Според тях с промяната се целят не по-високи пенсии, а начин управляващите да запълнят все по-голямата дупка в НОИ с пари отвън.

 

Идеята трябва да се приеме в парламента. Затова въпреки разнопосочните отговори, работещите за момента са спокойни, че всяко нещо е предпоследно, както и с минималната работна заплата, така и това. Окончателното решение се очаква следващата седмица.

 

От "Реформаторския блок" се възпротивиха срещу плановете за пенсионно-осигурителната система и по-специално за това, че меморандумът за разбирателство е подписан без тяхно знание. Позицията засега е на "България на гражданите".