Всяка година ще се съкращават до 25 000 работни места, сочи одобрена от правителството стратегия

Сръбското правителство планира да съкрати броя на административните служители със 70 000 до 2017 година, информира агенция МИА, цитирана от БТА.


Според стратегия, одобрена от правителството, всяка година ще бъдат съкращавани между 20 000 и 25 000 работни места, което ще намалява разходите за заплати с 5% всяка година.


През 2015 г. повечето от съкратените бройки работни места ще са от служители, които ще излязат в пенсия. През 2016 и 2017 г. служителите ще бъдат уволнявани.


Вестник "Блиц" пише, че съкращаването на броя на чиновниците е ключов елемент в преговорите на Сърбия с Международния валутен фонд.


"МВФ не разглежда ситуацията чрез броя на чиновниците, а чрез размера на средствата, необходими за издръжка на администрацията", пише вестникът, като цитира източник, запознат с плана на сръбското правителство.


Сръбската икономика е в рецесия и тази година се сви с 2% предимно заради разрушителните наводнения през май, които нанесоха щети за над 1,5 милиарда евро. Прогнозите са, че тя ще се свие с 0,5% идната година.