На най-исоко ниво ще я направим тук", каза министър-председателят

Срещата за газовия хъб ще бъде през февруари, информира премиерът Бойко Борисов, изтъквайки добрата координация с Европейската комисия и провелата се среща с еврокомисари, пише БГНЕС.

 

"Ако това беше направено преди една година, отдавна "Южен поток" щеше да се строи", каза още премиерът.

 

"На най-исоко ниво ще я направим тук", каза министър-председателят и обясни, че в сряда вечерта ще се чуе с еврокомисаря Марош Шефчович, за да разбере резултатите от неговата среща с руските официални лица в Москва. В зависимост от резултатите от тази среща ще има повече яснота за бъдещето на предлагания газов хъб.

 

Той заяви, че интерконекторът с Гърция вероятно ще бъде финансиран изцяло от Европейската комисия. Това са нови около 250 милиона, пресметна министър-председателят. 

 

 

Той посочи, че добрата новина е, че и автомагистрала "Хемус" и ЛОТ-3 на магистрала "Струма" ще станат и обеща 5 млрд. лв. разплатени европари през 2015 година. 

 

Премиерът не коментира какви ще бъдат основните теми на неговите разговори с държавния секретар на САЩ Джон Кери и министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, които ще посетят София на 15 и 14 януари. Борисов заяви лаконично, че не иска да говори предварително, след като се проведат срещите ще отговори.